ICR 26 - Istituto Centrale per il Restauro

The decorative shells of the nympheum of Palazzo Sacchetti in Rome
Le conchiglie del Ninfeo di Palazzo Sacchetti a Roma
by Sandra Ricci, Simone Consalvi
The sixteenth century nympheum of Palazzo Sacchetti, situated on via Giulia in Rome, is a fine example
of an artificial grotto, decorated with wall paintings, sculptures in stucco, mosaic panels, glass features and
natural materials such as calcified deposits and mollusc shells. This paper is based on the restoration carried out by the ISCR from 2005 to 2008, and aims to further the knowledge of the shells used as decorative elements. Studies involved the various taxa of molluscs, Bivalves and Gastropods used for decorating the nympheum, summarising the morphological and ecological data for each species and, where possible, comparing them with other artistic settings in which the species has been used. Overall, the artists
used 25 species of which fifteen are Bivalves and ten are Gastropods, for a total of 2390 shells. The most
frequent species is Acanthocardia tuberculata with a wide variety of examples varying in size, colour and
ornamentation, depending on the age of the shell in question. The most frequently used Gastropod is
Bolinus brandaris with 92 examples, often quite large, followed by Hexaplex trunculus. The shells were generally used just as they were; there was limited use of Pinna nobilis and Pecten jacobaeus shells which had
been roughly cut to obtain nearly rectangular pieces. All the species identified are typical of the
Mediterranean area except for the Gastropods Monetaria annulus and Monetaria moneta which come from
the Indian and Pacific oceans. It was clear that many shells were missing from the decoration of the niches as shown by the hollows left in the mortar. The opportunity to examine the decoration of the
nympheum confirmed that scientific investigations of this type should be included in diagnostic surveys
in order to raise the awareness of operators in the conservation sector regarding the need to study the
shells more closely. These precious and fragile animal remains deserve the same attention as that given to
other constituent materials, especially because of their peculiarity and the conservation problems they
The X-ray investigations of losto Caravaggio's Nativity
Le radiografie della perduta Natività di Caravaggio
by Elisabetta Giani, Claudio Seccaroni
As well known, the Nativity with St. Lorenzo and St. Francesco by Caravaggio, painted for the St.
Lorenzo Oratory in Palermo, was stolen in 1969 and since then never found. Subsequently it is commonly
assumed that it went destroyed. In 1951 the canvas was in Milan for the "Mostra del Caravaggio e dei
caravaggeschi", then it was sent to the Istituto Centrale per il Restauro in Rome for restoration. In that
occasion diagnostic investigations, such as the radiography of most important iconographic areas and
the faces and hands of the represented figures, were performed. The nine radiographic plates, stored by
the “Archivio fotografico per la documentazione dei restauri” (Photographic archive for the documentation of the restorations) of the Superior Institute for Conservation and Restoration (ISCR) are, undoubtedly, a precious testimony of the execution technique and of the conservation conditions of the painting,
before its restoration. In this paper the technical information from the radiographs of the Nativity shall
be precisely referred to.
Impact of climate change and atmospheric pollution on cultural assets
in Ancona
Gli impatti dei cambiamenti climatici e dell’inquinamento atmosferico sui beni culturali di Ancona
by Carlo Cacace, Annamaria Giovagnoli, Raffaela Gaddi, Mariacarmela Cusano, Patrizia Bonanni
The impact of climate change on cultural assets is a challenge that the scientific community is facing in
order to work out strategies for better conservation. The present study, carried out by the ISCR and ISPRA
as part of the LIFE ACT project (Adapting to Climate Change in Time), was aimed to analyse the effect of
climate change at the municipal level and to work out the appropriate strategies to be recommended to the
local authorities, in order to guarantee that the cultural heritage can adapt to future territorial changes. The
project was co-funded by the European Commission and developed in collaboration with the municipalities of Ancona (Italy), Bullas (Spain) and Patras (Greece) with the objective of establishing a plan for adapting to climate change locally, and to draw up some guidelines on “adaptation plans for public administrations”. As part of the project, the Ancona municipality is assessing the effects of climate change on coastal
areas, on hydrogeological risks (landslides), on infrastructures and the historical and artistic items. The risk
for Ancona’s historical-artistic artefacts has been analysed in terms of two components: the conservation
conditions (vulnerability) of some important limestone monuments in the city, and the potential environmental aggression (hazard) of Ancona’ urban area.
The strongbox from the house of the Vettii in Pompeii: from discovery
to restoration
La cassaforte della casa dei Vettii a Pompei. Dalla scoperta al restauro
by Gabriella Prisco, Bianca Fossà, Stefano Ferrari, Salvatore Federico, Angelo Giglio, Kristian Schneider, Paolo
Scarpitti, Gian Franco Priori, Fabio Talarico, Igor Maria Villa
The strongbox, dating from the third quarter of the first century AD, was unearthed in 1894 inside the house
of the Vettii in Pompeii. It is made with several different types of materials, and laminas in iron and bronze
are attached to the box with a large number of nails. All that remains of the decorative scheme is a band depicting small palm trees with garlands, in damask steel with bronze thread. Restoration was carried out immediately after excavation in 1894, aiming to provide an image of the work that was as complete as possible; hence
the original parts were mounted on a modern wooden box in approximate positions, combined with some exnovo elements. The strongbox was then repositioned in situ on its original base, protected by a display case
in plate glass; this arrangement is what has come down to the present day. The new restoration became necessary since the state of conservation was extremely precarious due to the unsuitable location, causing warping of the wooden parts with consequent deformation of the structure; the situation was aggravated by the
unequal distribution of the weight on the base; in addition, the gradual decay of the iron pieces had caused
detachment and loss of original parts as well as alterations in the appearance of the surfaces. Restoration
proved to be a complex task not only technically but also from the aesthetic point of view. After removing the
modern wood, the remains of the original material were brought to light. This, together with the cleaning of
the metal items, showed how the 19th century re-composition was the result of misunderstandings and arbitrary juxtapositions, also regarding the basic dimensions. Many elements were specifically identified and correctly repositioned. Given the need to leave the internal surfaces of the original wooden box in view, panels
in methacrylate were chosen for the new support; however, in order to provide a unified overview of the surviving fragments, the effect of transparency was toned down somewhat. The panels were fixed to a stainless
steel frame designed to suggest the original shape and volume. These operations have made the strongbox
rather different to the object imagined by our predecessors; the proportions have been corrected and the constituent elements of the metal finishing have been identified.